zaterdag 30 januari 2010

Met de trein door het sneeuwlandschap van Tsjechie

Het is telkens weer verrassend om met het regionale treintje te gaan.
De trein, die in onze ogen meer op een tram lijkt, slingert zich door de bossen en dorpjes. Zeker met de hoeveelheden sneeuw van dit moment is dat prachtig, een hele belevenis voor het hele gezin!
We stapten in in Rybniste, om naar Decin te gaan. De speciale wagon met een sneeuwfrees en sneeuwschuiver had het spoor sneeuwvrij gemaakt. Toch stapte de machinist om de paar stationnetjes uit, om met de achterkant van een bezem de wielen weer ijsvrij te maken. Allemaal heel gemoedelijk.
In de trein veel mensen met hun langlaufskies. Vanaf het station van de Jedlova starten veel mensen hun tocht. Gezinnen met een sleetje, Nordic Walking sticks.... heerlijk samen de sneeuw in!
Natuurlijk met vertraging kwamen we aan in Decin. Maar daar lijkt niemand zich druk over te maken.
De burcht aldaar en de Elbe straalden in het middagzonnetje. Prachtig het water tussen de eilandjes van sneeuw en ijs te zien stromen. Lange ijspegels hangen aan de kanten en de omliggende rotsen. Ook de beken hebben diverse eilandjes. Je kan er uren naar kijken!

In de schemering zite het landschap er sprookjesachtig uit. We zien de sporen van de herten in de sneeuw. Geregeld zien we ze in kleine groepjes, op zoek naar voedsel. Dat valt nu niet mee voor hen, nu de sneeuw op sommige plaatsen wel 50 cm diep is. Op diverse plaatsen worden ze bij gevoerd. Echt nodig in een winter als deze.

Heerlijk om buiten te zijn, en door de sneeuw te waden. En dan thuis in Lesne, lekker aan de Gluhwein!

Wilt u ook genieten van de sneeuw van Noord Tsjechië?

U bent hier van harte welkom. Graag maken we u wegwijs in de omgeving.

Nadere informatie, ook mbt skieën
Boeken